Технологиите в EF обективите на Canon

Canon Imaging Plaza, oфициалният Youtube канал на Canon,  представя този интересен видео материал относно технологиите използвани в обективите от EF серията. Бързият преглед на тяхната история ни припомня, че те са създадени в далечната 1987 година, и че от самото начало до сега обективите с електронен фокус (EF) са пример за непрестанна иновация. В паралел със свръх модерните технологии, авторите бързат да изтъкнат и изключително важната и незаменима роля на хората – майсторите Takumi (на японски, специалист, който в продължение на десетилетия развива своите умения до постигане на съвършенство). Съвсем разбираемо е, че Canon се гордеят с постиженията си – общо 100 милиона продадени EF обективи до 2014 година.

Основната част от материала е посветен на технологиите и материалите внедрени в основните елементи на обектива – оптика, мотор за AF (автоматичен фокус), стабилизатор на образа и оптични покрития. Харесва ни подходът на авторите първо да изложат проблемите, пред които са изправени, а после да представят и самото техническото решение. Добър пример за това е представянето на асферичните оптични стъкла разработени през  1971г. и използвани и усъвършенствани до днес за значителното намаляване катко на аберациите (различни оптични дефекти и неидеалности), така и на размерите на обектива. Научаваме и интересни факти за произхода и предназначението на използваните от  Canon флуоритни ‘стъкла‘, които в същност са изкуствено синтезирани кристали калциев флуорит, шлифовани във формата на лещи, и позволяващи значителна корекция на хроматичните (цветовите) аберации. Видео материалът представя и предизвикатествата довели до разработката на дифракционните лещи, както и трудностите при въвеждането им в най-новото поколение обективи с дифракционна оптика (DO).

Следващия елемент, който авторите поставят на преден план, е устройството за задвижване на автоматичния фокус. Canon са първите, които използват ултра звуков мотор (USM – Ultra Sonic Motor) за тази цел. Той преобразува ултра звуковите фибрации в ротационна енергия като осигурява точност на преместване от 1 микрон (една хилядна от милиметъра). USM актуаторът осигурява бързото, плавно и точно автоматично фокусиране на EF обективите от луксозната  L серия и някои стандартни обективи. Представено е също и устройството на  STM актуатора (стъпков електро двигател) използван в обективи от стандартната серия.

Друга важна система, тясно свързана с управлението на автоматичния фокус, е системата за стабилизацията на образа, която се вгражда в някои модели EF обективи. От този материал научаваме, че това е една изключително прецизна електро-механична състема състояща се от жироскопен сензор и електронно управление, индивидуално проектирани и настроени за всеки модел обектив от EF серията. Стабилизаторът на изображение (IS – Image Stabilizer) отчита всяко едно движение на обектива и осъществява корекция чрез съответно преместване на оптичните групи. Така се предотвратява размазване на изображението дори при снимане с телеобектив. IS технологията продължава да се усъвършенства за да гарантира кристално чисти изображения дори при движещи се обекти и при макро фотография.

Последната част от материала авторите посвещават на специалните SWC и Super Spectra  оптични покрития използвани от Canon за намаляване на нежеланите ефекти, причинени от отражението на светлината в лещите или фото сензора, водещо до flare and ghosting (поява на светли петна или вторичен ‘призрачен‘ образ) по снимките. Използваните от Canon SWC покрития (нано структурни покрития с дължина по-малка от дължината на вълната на видимата светлина) позволяват да се смекчи прехода на гараницата между въздухната среда и оптичните лещи, като по този начин се минимизират и отраженията.

В заключение, Canon затвъждават отдадеността си към постоянното технологично усъвършенстване на EF обективите, за да можем ние потребителите да правим красиви снимки на действителността, такава каквато е.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Повечето от потребителите, било то професионалисти или любители, рядко имат възможността да ‘надникнат‘ в своите обективи. Ето защо, решихме, че е добре да отделим време на този видео материал. Надяваме се, че ви е било интересно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − six =