Canon Luxury L-Series

Ето какво казват за тях техните създатели.

Empowering the Ultimate in Imaging Expression

A bright red line emblazoned on the lens barrel, the luxury of the letter ‘L’…
The Canon L series of EF lenses is distinguished by unsurpassed imaging performance and superior operability, durability, and toughness that exemplify professional quality.

Incorporating specialized optical materials such as synthetic fluorite, Super UD and UD glass, and large-aperture high-precision aspherical lenses, only lenses that perform to the highest photographic standards are allowed to bear the designation ‘L’.

Luxurious lens arrays are produced according to time-honored optical theories with ultra high-precision processing technology, all in pursuit of the ideal.

The result: The Canon L-series of EF lenses.

`… L серията EF обективи на Canon се отличава с ненадминато качество на изображениятo и превъзходна оперативност, издържливост и здравина, и е пример за професионално качество.

Направени от специализирани оптични материали като синтетичен флуорид, SuperUD и UD стъклa, асферични лещи с голяма бленда и точност; само обективи, които отговарят на най-високите фотографски стандарти, могат да имат обозначението L …` (свободен превод от Bitmap Gear)

Какво означава буквата L? Някои твърдят, че L идва от „Low Dispersion“ или ниска дисперсия (разсейване на светлината), други, че L идва от „Luxury“ (луксозен) – определението, което Canon използува за тази серия. Това, разбира се, не е толкова важно. Важен е фактът, че в продължение на вече няколко десетилетия обективите с отличителната червена лента са най-предпочитаната техника използвана от професионалните фотографи по света. И това е защото обективите от  L серията на Canon гарантират най-високо качество и надеждност.

Тези обективи се отличават с широка бленда, често фиксирана за целия обхват на фокусното разстояние. Повечето използват пръстеновиден ултразвуков мотор (USM), който гарантира изключително плавен и бърз автофокус, и дава възможност за ръчно фокусиране по всяко време, без да е необходимо да изключвате режима AF. Обективите от L серията са известни с превъзходното качество на оптичната си система, за направата на която се използват комбинации от лещи от ултра или супер нискодисперсно стъкло, както и флуоридни и асферични лещи. Те намаляват нежеланите изкривявания и хроматичната аберация (chromatic aberration) и пресъздават много точно цветовите детайли и контраста. Повече за материалите и технологиите използвани в различните модели обективи от серията L може да намерите в следната статия предоставена от експертите на Canon – Fluorite Aspherical and UD Lenses.

Много от обективите от L серията на Canon са бели (или по-скоро мръсно бели) на цвят, което според Canon е с цел те да се нагряват по-малко при употреба на пряка слънчева светлина. Светлите обективи изглеждат много добре, открояват се и определено привличат внимание, макар това не винаги да е желан ефект. Те имат здрава, често предимно метална конструкция и допълнителни гумени уплътнения, които ги предпазват от капризите на времето и предотвратяват проникването на прах, мръсотия и влага. Повечето обективи от тази серия са с размер 77мм, което позволява използването на един и същ филтър за различни модели от серията. Повечето модели, също така, имат статичен (не въртящ се) преден оптичен елемент, което е предимство при употребата на определени видове филтри.

Вече повече от 30 години Canon не спира да работи по усъвършенстването на обективите от L серията. Хронологията на някои от най-значимите иновации е проследена в Историята на L серията, статия която ще ви запознае с разработката и приложението на първите синтетични флуоридни кристали, свръх прецизните асферични лещи, ултра-широките апертури и ъгли на видимост, първия Superzoom обектив, първите анти-отражателни покрития със структура, по-фина и от дължината на вълната на видимата светлина, както и много други високо технологични нововъведения.

Накратко, обективите от L серията на Canon дефинират фотографските стандарти по отношение качество на изображението, бързина и надеждност, и са безспорен фаворит както на професионалните, така и на любителите фотографи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − fifteen =