‘Светата Тройца‘ на обективите CANON

Не, не сте сгрешили сайта – няма да говорим за религия, а за фотографска техника.

‘Светата Тройца‘ е термин, често употребяван във фотографските среди, когато става дума за набора от три основни обектива, които всеки сериозен фотограф трябва да има в своята чанта. Идеята на ‘тройцата‘ е да позволи на фотографа да покрие целия диапазон фокусни разстояния – от  ултра-широкия край (под 24мм) до телефотото (200-300мм). По традиция, ‘тройцата‘ включва един широкоъгълен обектив 16-35мм или 17-40мм, един стандартен варио обектив като 24-70мм или 24-105мм и един за по-големите дължини, като 70-200мм или 70-300мм.

Понастоящем, трите обектива номинирани с голямо мнозинство за ‘Светата Тройца‘ на CANON са:

CANON EF 16-35mm F/2.8L USM

CANON EF 24-70mm F/2.8L USM

CANON EF 70-200mm F/2.8L USM

На теория всичко е ясно, но нека погледнем нещата от практичната им страна. Наистина ли всеки трябва да има тези обективи? Разбира се, че не. Както всичко останало, така и изборът на фотообектив е въпрос на лични предпочитания, и е основан на това за какво, къде и как ще се използва той. Например, може да оформим своя  ‘тройца‘ от F/4 версиите на горните обективи, ако ще ги използваме предимно за външни снимки (макар, че по-принцип е добре да имате поне един светлосилен обектив в оборудването си). Изискванията и нуждите на един сватбен фотограф са съвсем различни от тези на спортния фотограф или тези на любителя фотограф, чиято страст са пейзажите или дивите животни. Спортният журналист определено ще има нужда от бързия и светлосилен CANON EF 70-200mm F/2.8L, но е малко вероятно да използва широкоъгълния 16-35мм.

‘Светата Тройца‘ е една добра отправна точка, и ако имате възможността да притежавате тези обективи, те със сигурност ще ви позволят да направите чудесни снимки в  поне 95% от ситуациите и местата, на  които някога може да попаднете. Това обаче е една сериозна инвестиция, която трябва да обсъдите и да съобразите със своите персонални фотографски нужди и предпочитания.

Ще се радваме ако споделите вашето мнение. Пишете ни кой са обективите от вашата ‘света тройца‘.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 1 =